Rendőrségi beszámoló - 2013. április

Szokásos hétfői fogadóóráján (minden hétfőn 16:00-20:00 között) ismét ellátogattunk Mezei Tamás r.tzls-hoz az ócsai Rendőrőrsre. Ezúttal arról érdeklődtünk, hogy milyen jelentősebb bűncselekmények, ill. más események történtek a fiatal (2 hónapos) rendőrőrs eddigi életében.

A tartalmas beszélgetés alkalmával Mezei úr megkért, hogy mindenképp hangsúlyozzuk ki írásunkban a lakosság kapcsolattartási lehetőségeit a helyi rendőrséggel! Fontos tudni, hogy a rendőrőrs épületében NINCS álladó ügyfélszolgálat, hiszen a rendőröket a munkájuk a szolgálati idejük túlnyomó részében az őrs falain kívülre szólítja. A leghatékonyabb módja a bármiféle bejelentésnek, ill. kapcsolattartásnak, ha mobiltelefonon hívjuk őket.

Mezei Tamás r.törzszászlós (KMB) telefonszáma: 06-70/609-3735
Kálmán Attila r.főtörzsőrmester (KMB) telefonszáma: 06-30/718-4748
Menyhárt Attila r.zászlósnak (KMB) sajnos még nincs szolgálati mobiltelefonja.

Tehát bármilyen megkeresést elsősorban ezeken a vonalakon várnak!

Eredeti kérdésünkhöz visszatérve, az elmúlt néhány hónapban három nagyobb bűncselekményről kaptunk tájékoztatást.

- Már január óta rendszeres történtek falopások az Ócsa környéki erdőkben. Mára sikerült behatárolni az elkövetői kört, de a nyomozás érdekeire hivatkozva csak annyit tudhattunk meg, hogy hamarosan sikerrel zárhatják az ügyet.

- Egy másik ügy már-már akció-krimibe illő eseményeiről is mesélt Mezei úr. Február 6-án történt, hogy komoly feladatot kapott a néhány napos rendőrőrs.
Egy közveszélyes bűnöző, aki Szabolcs megyében az utóbbi napokban több autót ellopott, majd ronccsá törte azokat, az utolsó rabolt gépkocsival Ócsa irányába tart. A KMB szolgálat bepattant hát az alig néhány km-t futott Skoda Yeti szolgálati autóba, és megpróbálták feltartóztatni az ekkor már menekülő ámokfutót. Az autós üldözés az 51-es főúton,
Dunaharaszti térségében ért véget. Itt sikerült megelőzni a menekülő járművét, ám ahogy Mezei úr kiszállt a rendőrautóból, az elkövető szándékosan el akarta gázolni. Szerencsére Mezei úr el tudta kerülni a felé száguldó autót, de a Skoda jobb oldali ajtaja leszakadt. Mivel az ütközésben az elkövető autója is jelentősen sérült, ezért sikerült rövid úton eljárás alá vonni az üldözött személyt, és átadni az illetékes Szabolcs megyei hatóságnak.

- A harmadik bűncselekmény március 30-ra virradó éjjel történt az ócsai köztemetőben. Ez idáig ismeretlen elkövetők szétbontottak egy síremléket, kiásták a koporsót, majd az elhunyttal eltemetett arany-ékszerekkel távoztak. Mivel a nyomozás még nem zárult le, ezért csak annyit tudhatunk az ügyről, hogy a több mint 300 kg-os műkövet szakértelemmel és hozzáértéssel távolították el.

A borzongató témákat hátra hagyva, és a sikeres felderítés mellett a prevencióra is hangsúlyt fektetve megtudtuk, hogy városunk (a meglévő kettő mellett) hamarosan nyolc új közterület-figyelő kamerával lesz felszerelve. Reméljük, hogy a rögzített képkockák soha nem kerülnek be majd egyetlen tévéhíradó bűnügyi rovatába sem. Ezek elhelyezését az alábbi térképen mutatjuk:


színek jelentése: Aktív kamerák # Tervezett fix kamerák # Tervezett pásztázó kamerák
Nagyobb térkép: ITT! Megtekintés képként (jpg): ITT!

A kamerák közül hat a városból ki-be vezető utakat őrzi, rendszámfelismerő rendszerrel összekötve; kettő pedig a más településeken is nagy hatékonysággal alkalmazott pásztázó kamera lesz, melyek a forgalmas tereket figyelik. Sajnos az őrsnek nincs kapacitása a 24 órás kamerafigyelő szolgálatra, de a rögzített képek visszanézhetők, ill. egy speciális mobiltelefon alkalmazás segítségével az élő kameraképeket is bárhonnan, bármikor elérhetik a rendőrség munkatársai.

Rendezvény!
Örömünkre idén is megrendezésre kerül az előző években is nagy sikernek örvendő Rendvédelmi nap. A tartalmas, érdekes és szórakoztató rendezvény idén is jó programnak ígérkezik az egész család számára. Az Ócsai KMB szolgálat – mint szervező – mindenkit szeretettel vár. (Tervezett időpontja a tanítási szünet első hétvégéje.)

Közlekedés!
Hamarosan megkezdődik Bajcsy-Zsilinszky utca újraaszfaltozása. A május közepéig tartó munkálatok útszűkülettel, sávlezárásokkal járnak majd. A belesetek elkerülése érdekében fokozott figyelmet és türelmet kér a hatóság a közlekedőktől.

Közérdekű közlemény!
Ócsa Város Közbiztonságáért Alapítvány bankszámlaszáma:
10402881-50526666-48701013
Az alapítvány kuratóriuma ide várja mindazok felajánlását, aki támogatni, segíteni szeretnék a városunk közbiztonságáért fáradozók (rendőrség és polgárőrség) munkáját. A támogatott célok elsősorban a rendőrség pénzügyi keretein túlmutató, de a bűnüldözésben hasznos, modern technikai eszközök (mint pl. éjjellátó készülék, golyóálló mellény, stb.) beszerzése. A beérkező adományok felhasználásáról minden esetben egy bizottság dönt, valamint fontos szempont, hogy a HELYI erőket támogassa minden egyes felajánlott forint.

Köszönjük figyelmüket!

2 megjegyzés:

  1. Ez mekkora kamu. A Városháza előtt nem működik a kamera.
    A térképen 6 db új kamera helye van kijelölve, miközben nyolcról van szó.
    A vasútállomáson nincs kamera, csak az aluljáróban, ami nem üzemel.
    Ennyit a hitelességről, és a valós tájékoztatásról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Rendőrség tájékoztatása szerint jelenleg 2 db térfigyelő kamera üzemel városunkban. Ezek helyét zöld piktogrammal jelöltünk a térképen. A közeljövőben további 8 db kamera üzembe helyezésére fog sor kerülni, ennek pontos időpontjáról nem kaptunk tájékoztatást. Ezen kamerák tervezett helyét piros ill. barna színnel jelöltük. (Ha nem látszana mindegyik a beágyazott térképrészleten, kérlek kattints nagyobb térképre mutató linkre.) További információkért fordulj bizalommal a helyi rendőrőrshöz. (Elérhetőségek fentebb.)

      Törlés