Tartalékkeret és elhalasztott határidők (MTI)

A kormány tartalék keretet hoz létre az ócsai Szociális Családiház-építési Programra jelentkezőkből, és kitolja a pályázati határidőket - az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A szociális lakóparki lakás bérletére május 10-ig, a tartalék keretbe december 31-ig lehet jelentkezni. Az eredeti - akkor még egységes - pályázati határidő február 15. volt. A bíráló bizottság június 15-ig tesz javaslatot a bérlőkre, utána szükség szerint ül össze. Az eredeti javaslattételi időpont március 20. volt. A döntés pedig június 21-én lesz, azt követően pedig - akár a javaslattétel - szükség szerintivé válik a döntés is.

Továbbra is 80 pályázatot kell kiválasztani az első fordulóban, de nincs már meghatározva az, hogy ebből mennyi legyen 4 vagy 5, illetve 6 fős család. A rendelet egységesíti az elveszített lakás megszerzéskori értékét. Eddig nem pályázhatott az ócsai lakásokra az, akinek - a jelzálogszerződés megkötésekor - az elveszített lakása többet ért 25 millió forintnál Budapesten és a megyei jogú városokban. Másutt 20 millió forint volt a határ. Mostantól egységesen 25 millió forint az értékhatár.

Húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogaira kiírt pályázaton, a többi hatvan ház bérlésére új pályázatot írnak ki, módosított feltételekkel - közölte a pályáztatást lebonyolító Magyar Máltai Szeretetszolgálat március 25-én az MTI-vel.

A lakópark 80 családi házának bérlésére 588 pályázat érkezett, többségük azonban nem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. Az otthonukat elvesztő vagy kényszerértékesítésre már kijelölt lakású devizahiteles családok számára a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. hirdetett pályázatot az ócsai szociális lakóparkban épült házak bérleti jogára; a pályázatra február 15-éig lehetett jelentkezni. Az öttagú bíráló bizottságba az ócsai önkormányzat és a szeretetszolgálat két-két, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t egy embert delegált.

Az 50 négyzetméteres, négytagú családoknak szánt otthonok bérleti díja az első évben havi 16 800, a 60 négyzetméteres, öttagú családoknak készült házaké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres, hattagú családoknak szánt ingatlanoké 21 100 forint lesz.

Budapest, 2013. április 11., csütörtök (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése