Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere - 2011 novemberi interjú

Az Alsópakony.hu első interjúalanyának Horváth Tamást, Ócsa alpolgármesterét, a Szociális Családiház-építési program helyi felelős ügyintézőjét kértük fel.

Sokas teendői közepette is készségesen állt rendelkezésünkre.

Tisztelt Alpolgármester Úr! Mint ahogy arról már tájékozódhatott, a www.alsopakony.hu internetes címen nem régiben elindítottunk egy blogot, melynek célja, hogy a helyiek nézőpontjából próbálja meg láttatni a városrészünk mindenkori életképeit, ill. szerepet vállaljon a majdani lakók közösséggé kovácsolásában. Jelenleg ugyan csekély tartalommal bír oldalunk, de minden kezdet nehéz. Ez az interjú is az első lépések egyike.

Első kérdésem, hogy mi a véleménye erről a kezdeményezésről? Életszerűnek tartja-e a magunk elé tűzött célokat, mégpedig azt, hogy Ócsa - azon belül az alsópakonyi városrész - életében jelentős szerepet töltsünk be, cikkeinken keresztül segítvén a majdan itt élők hétköznapjait?

Elsősorban üdvözlöm Önöket és az olvasókat. Köszönöm, hogy személyesen kerestek meg kérdéseikkel. Válaszolva kérdésére: nem csak, hogy életszerűnek, hanem nagyon jó ötletnek tartom, ugyanis a kormányrendelet, ami eldöntötte azt, hogy Ócsán valósuljon meg ez a program, egyik határozatában utal arra, hogy az ide költöző embereknek egyfajta mentális segítséget is kell nyújtani. Már jelenleg is folynak tárgyalások olyan karitatív szervezetekkel, akik bejelentkeztek erre a feladatra. Ha a helyi közösségekkel is bővül a beilleszkedést segítők száma, az mindenképp pozitív dolog, és maximálisan támogatandó.

Mint magánembert kérdezném, hogy milyen témakörben olvasna szívesen cikkeket a hasábjainkon?

Én kifejezetten örülnék egy olyan blognak, ami nem személyeskedő, a valóságot elferdítő, támadó hangvételű lenne, hanem kritikusan – és tényleg kritikusan, mert nem vagyunk mi sem tévedhetetlenek – foglalkozna a város életével és vezetőivel, az itt zajló eseményekkel; mindezt egy korrekt, kétoldalú kommunikációra alapozva. Mondom mindezt azért, mert jelenleg sajnos több olyan írást találok az interneten, ami nem más, mint rosszindulatú, alaptalan mocskolódás. A névtelenségbe burkolózó szerzők anélkül, hogy minket - városvezetőket, mint érintetteket megkérdeznének, olyan pletykákat terjesztenek, amik nyilván nem tesznek jót a városunk megítélésének.

Igen, köszönjük a szép feladatot! Igyekszünk majd a helyi pletykák valóságalapját kideríteni, és publikálni. Azt hiszem az új rovatunk találó neve a "Tiszta víz" lehetne.

Ejtsünk néhány szót magáról a projektről is. Tud-e konkrétumokkal szolgálni arról, hogy mikor fog megtörténni az "első kapavágás"?

Önök lesznek az elsők, akinek megmondom! A pontos válasz: nem tudom, azaz nem tudjuk. Senki nem tudja. Az első lépések egyike - ami jelenleg folyamatban van - az a terület átminősítése, a termelésből való kivonása. Ez egy hosszú bürokratikus folyamat, intézkedések tömkelege. Miután ez megtörtént, azaz megteremtődött annak a jogi háttere is, hogy a területre lakóházak épülhessenek, az után lehet majd gondolkodni azon, hogy mikor történhet meg az a bizonyos első kapavágás. Ha mindenképp időpontot kellene mondanom, akkor anélkül, hogy ezt készpénznek venné bárki, azt tudom mondani, hogy december vége - január eleje környékéig lezajlik az átminősítési procedúra.

Ki dönt majd az új városrész utcáinak elnevezéséről? Figyelembe veszik-e majd a lakosság ötleteit?

Utcanevet csak önkormányzat adhat, tehát Ócsa Város képviselő testülete fogja határozatba foglalni az utcaneveket. Megnyugtatom az olvasókat, hogy mivel élő személyről nem illik utcát elnevezni, ezért a főutca neve biztos nem Horváth Tamás utca lesz. A viccet félretéve: nagyon előre ugrottunk az időben, de én azt fogom javasolni a képviselő testületnek, hogy egy közvélemény kutatás alapján próbáljuk meg közösen eldönteni a neveket. A jelenlegi ócsai városrészek elnevezésénél (ami még a múlt században történt) voltak olyan koncepciók, miszerint településrészenként valamilyen tematika szerint osztották a neveket. Így például a város északi részén csak virágokról és növényekről neveztek el utcákat. Én szívesen szakítanék ezzel a "hagyománnyal". Fel tudok sorolni sok olyan ócsai embert, akiről szívesen neveznék el utcát, mert méltó rá és megérdemli. Fontosnak tartom (és ezért sokat is teszünk), hogy még ha egy autópálya is választja el a meglévő települést és az új településrészt, akkor is hangsúlyt fektessünk az összetartozásra. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy az új településrész valóban településrész legyen és ne csak a szó jogi értelmében! Ennek egyik szimbóluma lehet, ha a közösség által is elismert, példaképnek tekinthető és ócsai kötődésű emberekről nevezzük el a majdani utcákat.

Végezetül általánosságban: van-e bármilyen új, aktuális információ a „Mintavárossal” kapcsolatban, amit meg szeretne osztani az olvasókkal?

A legújabb és legfontosabb információt már elmondtam, mégpedig azt, hogy zajlik a terület átminősítése. Amiről talán még nem sokan tudnak, de helyiek számára érdekes lesz, hogy az októberben lezárult ötletpályázatra érkezett pályaműveket kiállítani tervezzük decemberben Ócsán, az Egressy Gábor Szabadidőközpont aulájában. Így minden helyi érdeklődő megtekintheti, milyen ötletekből építkezik majd a "Mintaváros".

Köszönöm a kimerítő válaszokat. Olvasóink nevében is remélem, hogy a jövőben is számíthatunk együttműködésére.

Ócsa, 2011.11.11.
Az Alsópakony.hu szerkesztői

3 megjegyzés:

 1. Gyerekek! Valaki mesélje már el, miről szól ez az interjú? Semmit nem tud mondani az alpolgármesterünk, mi is látjuk, hogy csúszik a projekt.

  "Én kifejezetten örülnék egy olyan blognak, ami nem személyeskedő, a valóságot elferdítő, támadó hangvételű lenne, hanem kritikusan – és tényleg kritikusan, mert nem vagyunk mi sem tévedhetetlenek – foglalkozna a város életével és vezetőivel, az itt zajló eseményekkel; mindezt egy korrekt, kétoldalú kommunikációra alapozva. Mondom mindezt azért, mert jelenleg sajnos több olyan írást találok az interneten, ami nem más, mint rosszindulatú, alaptalan mocskolódás. A névtelenségbe burkolózó szerzők anélkül, hogy minket - városvezetőket, mint érintetteket megkérdeznének, olyan pletykákat terjesztenek, amik nyilván nem tesznek jót a városunk megítélésének."

  Azt persze nem teszi hozzá, hogy a személyeskedő megjegyzések között ő írogat a legserényebben. Ha már érdemben nem tudja kritizálni az említett blogon szereplő írásokat, hát megpróbál mindent összemosni.

  Srácok, elég nekünk a Kisbíró, meg az ocsa.hu ezekre a demagógiákra, amit itt elmond Tamásunk.

  VálaszTörlés
 2. Tisztelt Névtelen!

  Szerkesztőségünk fontosnak tartja a hiteles, első kézből kapott információkat. Ezért szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy egy személyes találkozó alkalmával feltehesd kérdéseid, elmondhasd véleményed az Alsópakony.hu hasábjairól, ill. magáról a Mintaváros projektről. Örülnénk, ha Te lennél második interjúalanyunk. A találkozónk időpontjával kapcsolatban kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot az info@alsopakony.hu e-mail címen.

  Köszönettel a szerkesztők!

  VálaszTörlés
 3. Tisztelt Alsópakony.hu!

  Ha valóban a hiteles, elsőkézből kapott információkat tartják fontosnak, akkor azokat az embereket is keressék meg, akik esetleg ellenzik ezt a projektet.
  A megjegyzésem arra irányult, hogy mi volt a mondanivalója az interjúnak? Az, hogy minden más ócsai internetes fórum hiteltelen és csak az alsópakony.hu lehet hiteles egy alpolgármesteri interjúval? Lehet benne valami, de nem tudjuk. Itt ezt mondják, ott meg azt. 1:1
  Talán keressék meg a többi neten elérhető, a témával foglalkozó blogot vagy fórumot, és az oda cikket írokkal készítsenek interjút. Gondolom sokan kíváncsiak rá, hogy az mennyire hiteles vagy téves. Öntsenek tiszta vizet a pohárba, ha már úgyis ezt említik az interjúban!
  Sőt, talán a helyi jobbikot is megkereshetnék, hiszen a lakossági fórumon, ha jól emlékszem a legtöbb aggály bennük merült fel a "mintavárosról". Ha valóban fontos a független tudósítás a projektől, akkor a pro- és kontra érveket is osszák meg velünk.
  Egyébként a szerkesztőségi aláírás megfelel egy névtelen hozzászólásnak, azt sem tudjuk az interjút ki készítette, illetve ki írt választ névtelen megjegyzésemre. Így gondolom önöknek is megfelel, ha továbbra is névtelenként írok.

  VálaszTörlés