Az első hetek az ócsai lakóparkban


Folyamatosan érkeznek a családok az ócsai szociális lakóparkba, jelenleg 24 család él az új épületekben, augusztus végéig összesen negyven házat vesznek birtokba lakóik. Elhelyezkedésüket, beilleszkedésüket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai segítik, akik minden nap jelen vannak a családok között.


Júliusban "munkába járó" és "bevásárló" buszjárattal bővültek a közlekedési lehetőségek, és több álláskeresőnek is sikerült munkához jutnia.

Eddig 24 család vette birtokba új otthonát Ócsán. Az érkezők beilleszkedését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásai segítik, akik minden nap jelen vannak a lakóparkban.

Az eddig Ócsára költözött családokban 7 regisztrált munkanélküli volt. Közülük hárman már elhelyezkedtek a Máltai Szeretetszolgálat segítségével: egyiküknek a karitatív szervezet egyik intézményében sikerült 6 órás munkaviszonyt létesíteni, ketten pedig egy helyi vállalkozásnál jutottak munkához, egy gombatermesztő üzem foglalkoztatja őket. Két fiatalembert a dabasi munkaügyi kirendeltség közreműködésével targonca-vezetői tanfolyamra írattak be, egy hölgy pedig dajkaképzőre jelentkezett, ők a képzést követően jó eséllyel álláshoz jutnak.

Az eddig lezajlott pályázatok eredményeképpen egyelőre negyven család költözik az ócsai lakóparkba, a fennmaradó épületekre év végéig folyamatosan pályázhatnak az érdeklődők.

A már beköltözött családoknál az átlagos gyermekszám 4, az előzetes számítások szerint a lakópark teljes benépesülése után több mint 200 gyermek lakik majd itt. A július elején indult helyszíni szociális munkának az első pillanatoktól fontos eleme a gyermekeknek szóló programok szervezése. Rendszeresek a kézműves foglalkozások, az ügyességi versenyek, és a gyerekek igényei alapján formálódó spontán délutáni programok, mint például a foci, vagy az aszfaltrajz.

A Máltai Szeretetszolgálat lakossági fórumot szervezett a napokban, ezen az önkormányzat képviselői mellett helyi intézmények és civil szervezetek is részt vettek. Az ismerkedést szolgáló találkozó a közösségépítés fontos állomása volt. Az iskola vezetése ismerkedő látogatásra invitálta a szülőket és a gyerekeket, mivel szeptemberben előreláthatóan 90, a lakóparkban élő gyerek fogja megkezdeni, ill. folytatni tanulmányait Ócsán.

"Munkába járást segítő" buszjárattal bővült közlekedési a lehetőségek köre, az önkormányzatnak egy vállalkozóval kötött szerződése alapján. A járat munkanapokon kora reggel indul be a városba és délután tér vissza a lakóparkba. Szerdánként "ügyintézői", szombatonként "bevásárló" járat is közlekedik. A vonaljegy 90,- forintba kerül.

A tömegközlekedés mellett spontán alakul egyfajta "teleautó" kezdeményezés is, ennek lényege, hogy a gépkocsival rendelkező lakók igény szerint más lakókat is bevisznek a városba.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Országos Központ

2013.07.24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése