Fordított interjú Inczeffy Szabolcs képviselőúrral

Ócsa Város hivatalos honlapján megjelent, 2013. április 30-án tartandó képviselő-testületi ülés meghívójához csatolt előterjesztések között találtunk egy dokumentumot, melyben Inczeffy Szabolcs képviselőúr a testülettől kér tájékoztatást az alsopakony.hu oldallal kapcsolatban. Sajnáljuk, hogy a kérdéseit nem közvetlenül nekünk tette fel, de úgy gondoljuk, hogy mint a legilletékesebbek, megválaszoljuk azokat. Tekinthetjük ezt egy fordított interjúnak, ahol a képviselőúr kérdez, és az alsopakony.hu válaszol.

Lássuk hát az előterjesztést:

Tisztelt Képviselő urak!

Kérem szíves közbenjárásukat, vagy tájékoztatásukat az Alsopakony.hu webhely, valamint annak információ tartalmáról, az alábbiak szerint:
Mint a webes környezet megtekintésekor látszik, ez az internetes oldal Alsópakony és járulékos történéseivel foglalkozik, érintve Ócsa város bizonyos dolgait. Viszont véletlenül sem foglalkozik, az alsópakonyi "régi telep" és az ott élők viszontagságaival, az ottani népesség ivóvíz és egyéb gondjaival.
A honlap alján látható logókból (Eu csillagos ábrázolás, Belügyminisztérium jelölése, valamint Ócsa címeres jelképe,) azt érezhetjük, hogy ez egy közös portál, aminek hátterét eddig senki nem kereste, azt nem kérdezte és nem firtatta. Azonban Ócsa város címeres feliratba foglalásos ábrázolása nagymértékben Ócsa Város Önkormányzatára, esetleg annak Hivatalára való utalást jelent. Ez még lehetne természetes is azon az alapon, hogy a Alsópakony Ócsa településhez tartozik, annak része. Ez azonban így nem állja meg a helyét, mert itt a honlap index részében, az impresszum helyét foglalja el, annak érzésével és utalásával, hogy ez az oldal Ócsa város hivatalos oldalaként jelenik meg. És pont ezért a felmerülő kérdés:

- Mi köze Ócsának, pontosabban a városnak, az Önkormányzatnak, vagy a Hivatalnak ehhez a portálhoz?

Tematikus blogunk kapcsolata Ócsa városával az, hogy a város egyik településrészével (azon belül főként az ott történő eseményekkel) foglalkozik. Ez mellett tény az is, hogy a blog szerkesztői helyi lakosok. Az Önkormányzathoz, mint "hivatalhoz" semmilyen módon nem kapcsolódik weboldalunk.

- Ki jegyzi az internetes oldalt, van-e regisztrálva és ki biztosítja a hátteret a perifériát?

Természetesen, mint minden tartománynév, az alsopakony.hu is regisztrálva van. Az üzemeltetéshez felhasznált online eszközök mindegyike bárki számára ingyenesen elérhető, túlnyomó részt Google szolgáltatásokból tevődik össze.

- Ki írhat és tehet fel bejegyzéseket és képeket az oldalra, mennyire tekinthető az hivatalosnak, vagy fakultatívnak?

A bejegyzések publikálást a tartománynév tulajdonosa végzi. Tartalmukat tekintve a képviselőúr terminológiájával élve fakultatívak, lévén hogy egy civil kezdeményezésről beszélünk, hiszen az oldal szerkesztésébe fektetett munka önkéntes alapon, ellenszolgáltatások nélkül történik. Általánosságban pedig elmondhatjuk, hogy nyilvános elérhetőségeinken (e-mail: info@alsopakony.hu Facebook: facebook.com/alsopakony) bárki megkereshet minket, és ha az oldal színvonalát elérő, témájában az oldalhoz kapcsoló írást kíván megjelentetni hasábjainkon, eleget teszünk kérésének.

- Ha hivatalos az oldal, akkor miért nincs ez feltüntetve, ha meg nem, akkor miért a nevezett logók használata és feltüntetése?

Ahogyan az már kiderült, az oldal nem hivatalos. A logók mindegyike egy link, így segíti az olvasókat a kapcsolódó témájú, (vagy akár a hivatalos) weboldalak felkeresésében.

- Miért nincs feltüntetve a bejegyzést tevő, a felelősségvállaló megnevezése, a közzétételek időmeghatározása, és úgy általánosságban miért ez a homályos megjelenítés (sem impresszum, sem alany személy, sem időpont, sem egyéb behatárolható vagy számon kérhető)? Miért nincs megadott elérhetőség, ha már utalás van a logók által?

A bejegyzéseket (melyek időrendben követik egymást) nem kívánjuk egy-egy konkrét személy nevéhez kötni. Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy minden, a blogoldalak üzemeltetésével kapcsolatos szabályt az alsopakony.hu is betart.

- Ki finanszírozza az oldalt, ki rendezi a háttér-, és tárhely költségeit, a domain nevet, címet és az egyéb kiadásokat?

Fentebb már szintén kiderült, hogy a blog az Interneten elérhető ingyenes szolgáltatásokat használja. Ez alól egyetlen kivétel van, mégpedig a tartománynév fenntartása. Ahogy a Magunkról írásunkban fogalmaztunk: "Ennek az éves költsége egy közepes hawaii pizza ára."

- Kihez fűződik a név foglalás és domain bejegyzés?

A tartománynév tulajdonosa egy ócsai magánszemély.

- Ócsa város és annak önkormányzata, esetleg hivatala mennyiben érintett az oldal tartalmával, az ott megjelentettek kapcsán?

Tömören: A nevezett hivatal semennyiben sem érintett.

- Került-e valaha is bárminemű kifizetésbe, átutalásba, vagy más költségbe az Alsopakony.hu oldal a városnak, értve ez alatt a közpénzek felhasználását?

Ócsa városának egyetlen forintjába sem kerül az oldal üzemeltetése. A nem forintosítható humán erőforrásigényt civilek, önerőből adják össze.

- Amennyiben Ócsa város érintettsége, vagy szerepvállalása felmerül, akkor az nem igényel képviselő-testületi megbeszélést, hozzájárulást, esetleg az adott szakbizottsági ág határozatát?

Amennyiben a Város szerepvállalása a jövőben esetleg fel fog merülni, természetesen egyeztetni fogunk az illetékes szervekkel.

Kérem a felmerülő kérdések lehetőség szerinti megválaszolását, vagy felvetését az önkormányzatban.

Reméljük, hogy minden kérdésére kielégítő válasszal tudtunk szolgálni! Az esetleges további kérdéseket, megkereséseket az info@alsopakony.hu email címen, ill. Facebook oldalunkon várjuk!

Ócsa, 2013. április 29.

2 megjegyzés:

  1. Ez nem fordított interjú, hanem kifordított szövegelés. Ráadásul egy visszaélés a képviselői joggyakorlással a blog részéről. Ez a névtelen áskálódás is Horváth Tamás rosszindulatát tükrözi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelt Névtelen!

      Inczeffy Szabolcs képviselőúrnak semmi problémája ezzel az írással. Ezt a köztünk történt levélváltás alapján mondom.

      Ezenkívül tisztelettel felhívnám szíves figyelmét egy másik ócsai blogra, ahol már nagy hagyománya van a Névtelenül történő "Horváth Tamás-szidásnak". Nem szeretnénk konkurensként feltűnni ezen a területen. Az kétségtelen tény, hogy az Alpolgármester úr az alsópakonyi projekt helyi felelőse, de mindemellett az is tény, hogy a fenti íráshoz annyi köze van, hogy végigolvasta azt.

      Törlés