A Katasztrófavédelem a Mintaváros karmestere

Ócsa Város 2011. december 1-én megtartott közmeghallgatásának a 3. napirendi pontjaként Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere tartott tájékoztatót az ócsai Szociális Családiház-építési Programról.

Az Alpolgármester Úr összefoglalójában elhangzottak szerint jelenleg két ütem szerepel a tervekben. Az első ütemben 80 lakóház fog megépülni, ezek után - az igények, ill. a szükség függvényében - a második ütemben további 420 lakóháztat megépítését tervezi a Kormány. Összességében tehát félezer ingatlanról beszélhetünk. Ezen lakóházak alapterület 40-80 m2 között fog mozogni. A házak átlagosan 1000 m2-es telkeken épülnek majd, ahol a telkek méreteinek tekintetében a tervpályázat -20%-os eltérést engedélyez (csak negatív irányban).

Jelenleg a beruházással kapcsolatos adminisztrációs munkálatok folynak. Ócsa Város Képviselő testülete már szeptemberben elfogadta a rendezési tervet, módosította helyi építési szabályzatot és szabályozási tervet készített a beruházás területére. Jelenleg folyik a termőföldből való kivonási eljárás, melynek keretében talajvédelmi, ill. humuszmentesítési vizsgálatok folynak. Ezek lezártával indulhat meg a telekalakítási eljárás, majd maga az építkezés. A mostani ütemezés szerint január 15-ig kell lezárulnia az adminisztratív előkészítésnek, és 2012 márciusával fog megkezdődni az első ütem szerinti 80 ház építése. A kész lakóházak átadási határideje 2012. június. Ezt az ütemtervre Pintér Sándor Belügyminiszter is aláírta, ami ugyan csúszás a korábbi tervekhez képest, de az eddigi bérlő (azaz a Szent István Egyetem) hozzájárulására is szükség volt. Ezen hozzájárulás beszerzése okozott kisebb bonyodalmat és minimális csúszást, de november végére ez is megérkezett, szabad utat nyitva a további tervezésnek, ill. a kivitelezésnek.

Friss hírként beszámolt Horváth Úr arról, hogy a Belügyminisztérium kijelölte a beruházás lebonyolítóját, aki nem más, mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A gyakorlatban ugyan arról a szervezetről beszélünk, amelyik a kolontári iszapkatasztrófa utáni újjáépítési munkálatokat is koordinálta. Ez a szervezet fogja közbeszerzési pályázatokon keresztül kiválasztani a kivitelezőket. Az Alpolgármester Úr reményei szerint ezeken a közbeszerzési pályázatokon sok helyi vállalkozó is indulni fog és sikerrel tudnak majd pályázni, ezáltal munkát kapnak ebben a nagyszabású építkezésben.

Ócsa, 2011.12.03.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése